Διακοπή καπνίσματος




banner image
Η συμβολή του βελονισμού στη διακοπή του καπνίσματος
 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, το κάπνισμα θεωρείται μία χρόνια υποτροπιάζουσα ιατρική πάθηση ικανή να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία.
 
Γιατί όμως καπνίζει κάποιος;
 
Κυρίως για την δράση της νικοτίνης. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας, η χρόνια λήψη νικοτίνης προκαλεί:
  • Ταυτόχρονη αίσθηση αγχόλυσης - επαγρύπνησης
  • Αύξηση της συγκέντρωσης
  • Hρεμία, καλή διάθεση, ευφορία
  • Αναλγησία και βέβαια,
  • Ψυχαναγκαστική ανάγκη για συνεχή λήψη
Ο καπνιστής είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι μαζί με τη νικοτίνη, καπνίζει και περισσότερες από 4000 ουσίες, οι οποίες περιέχονται στα σημερινά τσιγάρα, σημαντικό ποσοστό των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως καρκινογόνες και γενικότερα βλαπτικές για τον οργανισμό.
 
Γιατί είναι δύσκολη η διακοπή καπνίσματος;
 
Όλοι συμφωνούν ότι η διακοπή του τσιγάρου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια. Οι περισσότεροι καπνιστές αναβάλουν συνεχώς την προσπάθεια διακοπής του τσιγάρου έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που θα υποστούν στην δύσκολη περίοδο προσαρμογής στη νέα τους ζωή.
 
Και έχουν δίκιο γιατί το σύνδρομο στέρησης από τη διακοπή της συστηματικής λήψης της νικοτίνης αλλά και των άλλων ψυχοδραστικών ουσιών οι οποίες περιέχονται στα σημερινά τσιγάρα, περιορίζει κατά πολύ τα ποσοστά επιτυχίας. Σύμφωνα με στατιστικές ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς που θέλουν ή που αναγκάζονται για ιατρικούς λόγους να διακόψουν το κάπνισμα, το καταφέρνουν.
 
Η στέρηση μπορεί να αναφέρεται για παράδειγμα σε μείωση των νοητικών λειτουργιών (συγκέντρωση, μνήμη), σε κακή διάθεση, σε διαταραχές της όρεξης, της κινητικότητας του εντέρου, του ύπνου και εκφράζεται διαφορετικά σε διαφορετικά άτομα, σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας. Η ένταση της δεν εξαρτάται μόνο από ενδογενείς αλλά και από εξωγενείς παράγοντες. Πολλές φορές είναι απαραίτητη λοιπόν, κάποια βοήθεια - υποστήριξη για τον καπνιστή ώστε να καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα.
 
Οι τρόποι διακοπής καπνίσματος μπορεί να είναι:
  • Με υποκατάστατα νικοτίνης (patches, inhaler, ηλεκτρονικό τσιγάρο, τσίχλα νικοτίνης)
  • Με τη χορήγηση ειδικών φαρμάκων, τα οποία δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ανταγωνίζονται τη δράση συγκεκριμένων ουσιών του τσιγάρου
  • Με την άσκηση - έρευνες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση είναι ικανή να παράγει ενδογενείς ουσίες όπως σεροτονίνη, ενδορφίνες, ενδοκαναβινοειδή, φαινυλεθυλαμίνη οι οποίες βοηθούν στον περιορισμό των συμπτωμάτων της στέρησης
  • Με την χρήση εναλλακτικών θεραπειών, στις οποίες κατατάσσεται και η εφαρμογή του βελονισμού
  • Ιατρικός βελονισμός και κάπνισμα
Όλες οι μέθοδοι οι οποίες βοηθούν στη διακοπή του τσιγάρου αποσκοπούν στην υποστήριξη της ιδίας απόφασης. Ο καπνιστής θα πρέπει να έχει ήδη αποφασίσει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα και να ζητήσει βοήθεια για να μην είναι δύσκολη η προσπάθεια του. Όσο πιο ήπια είναι τα συμπτώματα στέρησης, τόσο πιο εύκολη είναι η καθημερινότητα του και άρα παραμένει στην απόφαση του.
 
Ο ιατρικός βελονισμός παρέχει σημαντική βοήθεια στη προσαρμογή του οργανισμού μας στην νέα συνθήκη. Στη διακοπή δηλαδή της χρόνιας λήψης εξωγενών ουσιών και στη παραγωγή των αντίστοιχων ενδογενών.
 
Ήδη από τα πρώτα 24ωρα μετά τη θεραπεία με βελονισμό, ο καπνιστής έχει:
  • Ήπια και ελεγχόμενη επιθυμία για κάπνισμα
  • Σταδιακή απέχθεια στον καπνό και στη γεύση του τσιγάρου
  • Περιορισμό των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης
Ο βελονισμός δηλαδή αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για αυτούς που έχουν αποφασίσει να μπουν στη διαδικασία διακοπής του τσιγάρου
 
Τοποθετούνται μιας χρήσεως βελόνες, πολύ λεπτές σε συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα και παραμένουν στις περιοχές αυτές για 20 λεπτά περίπου.
 
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά με 1 ή 2 συνεδρίες βελονισμού. Κάποιες φορές όμως το πρόγραμμα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις θεραπευτικές απαιτήσεις του καπνιστή.
 
Η διακοπή τσιγάρου με βελονισμό είναι διαδικασία μη φαρμακευτική, χωρίς παρενέργειες, με ιδιαίτερα σημαντικά ποσοστά επιτυχίας. Οι στατιστικές σύμφωνα με αντίστοιχες ιατρικές εργασίες οι οποίες αφορούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα απεξάρτησης από την νικοτίνη αναφέρουν ότι 7 στους 10 καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα.